Magunkért - Másokért - Egymásért

Naturalness

Naturalness

Zero Waste - Az 5 alapelv

Hol is kezdjem?

2021. május 05. - Naturalness

eco-friendly_plastic_alternatives_i_love_1.jpeg

A zero waste életmód 5 alapelvéről szeretnék írni most bővebben. Ezekről már volt szó az egyik első bejegyzésemben. Sokakban felmerül a kérdés, akik elkezdenek érdeklődni ez iránt, hogy hol is kezdjem. Lehetetlen egyik napról a másikra mindent kidobni, lecserélni, alternatívákat találni. A fokozatosság, az apró lépések viszont csodákat tesznek.

Az 5 alapelv a következő:

  • Refuse - Utasítsd el!
  • Reduce - Csökkents!
  • Reuse - Újrafelhasználás
  • Recycle - Újrahasznosítás
  • Rot - Komposztálás

Ezt az 5 lépést mindenhol megtalálni, nézzük mit is takarnak pontosan.

 Refuse - Utasítsd el!

Minden olyan terméknek a visszautasítása ide tartozik, amire nincs szükséged. Ilyenek lehetnek a reklámajándékok, termékminták, szórólapok, de az áruházakban található nylon zacskók is. Ezt ki is válthatód valamilyen vászonzsákra vagy táskára, amit mindig vihetsz magaddal és hosszú ideig is tudod őket használni. Egyébként egyre több áruházban helyeznek ki a zöldség-gyümölcs részleghez ilyeneket, amiket meg lehet vásárolni. Megemlíthetjük itt azt is, hogyha esetleg elfelejtesz magaddal táskákat vinni a bevásárláshoz, akkor ne a nylonszatyrokat részesítsd előnyben, hanem lehet kapni vászonszatyrokat, amiket utána bárhova magaddal vihetsz. 

  Reduce - Csökkents!

Ez alatt azt értjük, hogy csökkentsd minimálisra a fogyasztásod. Vásárolj tudatosan, tényleg csak olyan dolgokat vegyél, amiket használni fogsz. A legtöbb ember impulzív vásárlónak mondható. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás helyén őt érő ingerek hatására előre nem tervezett dolgokat is megvesz, mérlegelés nélkül. Ilyenkor hasznos, ha van nálad egy bevásárló lista így könnyebb ezeket elkerülni. Az otthonodban is szelektálhatsz, amiket nem használsz, csak "porfogók" eladományozhatod, lehet más még hasznát venné.

Itt megjegyezném, hogyha valamilyen használati tárgyad használhatatlanná válik, inkább elsőként próbáld helyrehozni, megjavítani, hátha mégis jó lesz még, így ezzel is tudod csökkenteni a vásárlásokat, hiszen nem egyből elrohansz egy újért.

  Reuse - Újrafelhasználás

Sok minden van a háztartásunkban, amiket újra és újra fel lehet használni. Ilyenek például a befőttesüvegek, amiket ha felhasználtad, ami benne volt, elmoshatod és használhatod más tárolására: tarthatsz benne magokat, esetleg lisztet, tésztát, de ha lekvárt főzöl, akkor azt is beletöltheted. Elviheted magaddal vásárolni, ha van a közeledben csomagolásmentes bolt és kérheted abba, azt amire szükséged van. Ilyen többször használatos dolog lehet akár egy kiürült fagyis - esetleg vajas doboz is. Abban az esetben pedig, ha tönkremennének ezek a dobozaid, vagy már mindegyiket befogtad volna, vásárolj többször használatos tárgyakat. Így ha elfogyott az utolsó vattakorongod is már számos lehetőség kínálkozik arra, hogy olyat vásárolj, ami kimosható, ezáltal pedig többször is használható. Üvegtárolókat vagy újra tölthető kulacsot, esetleg poharat is vehetsz, hiszen ezeket mindig magaddal is viheted, így nem kell minden alkalommal venned egy műanyagpalackos vizet, ha megszomjazol.

  Recycle - Újrahasznosítás

Amennyiben már nagyon jól megy ez a Zero Waste dolog, idáig el sem fogsz jutni, hiszen nem igazán fogsz szemetet termelni. Csakhogy azért a legtöbb háztartásban még igen csak sok szemét keletkezik, ebben az esetben az a legjobb döntés, ha igyekszel szelektíven gyűjteni a hulladékot. A legtöbb lakótelepen is lehetőség van már erre, hiszen vannak kihelyezve szelektív hulladékgyűjtők. Amennyiben nem tudod melyik színű kukába mi mehet és mi nem nézz utána, így biztosan jól fogod csinálni.

  Rot - Komposztálj

Elérkeztünk az ötödik, egyben utolsó lépéshez: a komposztáláshoz. Ez talán a legnehezebben megvalósítható része ennek az életmódnak, akkor ha nem egy családi házban élsz. Szerencsére lehet már kapni kis komposztálókat, amiknek előnye, hogy kis helyen is elférnek, tehát akár az erkélyeden is komposztálhatsz. Amennyiben családi házban élsz könnyebb ezt megvalósítani, hiszen csak ki kell alakítani egy helyet, ahol a komposztálás végbe mehet. Mivel elég sok olyan hulladékot termelünk, ami komposztálható - ilyenek például a zöldség- és gyümölcshéjak -, így mindenképp érdemes megpróbálkozni vele, amennyire a lehetőségeink megengedik. 

 

Remélem hasznosak számodra is a fent leírtak és ha kis lépésekkel is, de eltudsz indulni egy zöldebb úton egy zöld jövő felé.  :)

 Kép: Pinterest

 

süti beállítások módosítása