Magunkért - Másokért - Egymásért

Naturalness

Naturalness

A víz

Március 22. - Víz világnapja

2021. március 22. - Naturalness

how_to_change_the_hot_cold_water_on_a_single-handle_faucet.jpg

A víz, mondhatjuk a legfontosabb elem a Földön. Valamennyi élőlénynek szüksége van rá a bolygón. Egyszerűen: létszükséglet, olyan érték, amely nélkül nincs élet. Március 22 - A víz világnapja.

1993. óta minden évben március 22-én tartjuk a Víz világnapját. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, édesvíz készletek veszélyeztetettségére. A világ egyik nagy kihívása, hogyan lehet mindenki számára elegendő tiszta vizet biztosítani. Mindenkinek szüksége van rá: az embereknek, az állatoknak, de szükséges a mezőgazdasághoz, az iparhoz, az egész élővilágnak.

A Föld felszínének, több mint 70 % -át víz borítja. Az emberi test kétharmad része és az agy 75 %-a víz.  Az emberi vér 83 %-a, a csontok 25 %-a víz. Az uborka 96,7 %-a víz, így a legmagasabb víztartalmú zöldségnek mondhatjuk, a görögdinnye 91,5 %-a, de még a kukorica 80 %-a is vízből áll. A növények víztartalma is 65-91 % között mozog. A tengerek, az óceánok, a nagyobb és kisebb tavak mikrón méretű apró szervezeteknek, állatfajok millióinak ad otthont. A mai napig az óceánok mélyén évente fedeznek fel új fajokat. 

A víz létszükséget: használjuk szomjunk csillapítására, de főzésre, takarításra, mosogatásra, tisztálkodásra. Egy átlagos 4 fős család átlagosan napi 500-600 liter vizet használ fel. Egy egyszerű WC öblítés akár napi 10-15 liter is lehet. Egy tusolás alkalmával  40-70 liter vizet engedünk le a lefolyón, ha pedig valaki órákig szeret állni a zuhany alatt ez a szám tovább nő. Ezzel ellentétben egy ugyanekkora afrikai háztartás mindösszesen 50-60 liter között fogyaszt el egy nap. Lényeges különbség.

Vízre van szükség ételeink, ruháink, könyveink, autóink és még mobiltelefonjaink előállításához is. Szükség van rá utak építéséhez, épületek fűtéséhez, városaink kivilágításához. Megemlíteném itt, hogy például egy autómosás alkalmával átlagosan 144 liter vizet használunk el, ami nem csak rengeteg, de a sok vegyszer, amit így a természetbe juttatunk sem éppen a legjobb. 

A vizek éghajlat-szabályozók is: tengereink, óceánjaink áramlatai segítik egyes területek melegen és hűvösen tartását. A víz állandó körforgásban van. Közlekedési folyosóként segíti a globális kereskedelmet. 

Ezek alapján mondhatjuk, hogy életünk minden területén jelen van, és igencsak fontos. Saját jelenünk és következő generációk hosszú sora múlhat azon, hogy hogyan óvjuk vizeinket és miképp gazdálkodunk vízkészleteinkkel.

A WHO 1986 végén kijelentette, hogy a betegség-előfordulások gyakorisága 80 %-al esne, ha minden embernek hozzáférhető lenne a tiszta ivóvíz. Ennek ellenére még manapság is rengeteg helyen nem jutnak nem csak megfelelő tisztaságú, de megfelelő mennyiségű ivóvízhez sem. Évente 829 000 ember hal meg a nem megfelelő ivóvíz, higiénia és kézhigiénia következtében fellépő hasmenéstől. Elképesztő, de vannak akik napi 20-25 kilométert is gyalogolnak azért, hogy vízhez jussanak. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi szerepvállalása okán több országban is küzd a vízhiány ellen, de az ENSZ és a WHO is kiemelten foglalkozik a problémával. Az UNICEF szintén jelentős mértékű figyelmet fordít a tiszta ivóvíz kérdésére. A honlapjukon egészen megdöbbentő adatokat lehet olvasni a témával kapcsolatban, amik még inkább megvilágítják a problémát.

Különösen fontos a felszín alatti vizeink védelme, hiszen nagy szerepük van az ivóvízellátásban. Fontos, hogy óvjuk vizeinket a különböző szennyeződésektől, szeméthalmok sokaságától, a levegő útján terjedő szennyezőanyagoktól nem csak azok miatt, akik a víz felszíne alatt, hanem azok miatt is, akik felette élnek. 

Szerencsére ma már sokan gondolkodnak abban, hogy a háztartásokban elhasznált vizet miképp lehetne többször felhasználni. Van lehetőség a fürdő-, mosogató- és kézmosóvíz újrafelhasználására, egyre többet hallani arról, hogy  ugyanazt a vizet használják fel a WC öblítésére. Családi házaknál lehetőség van az esővíz felfogására, majd felhasználására a növények öntözésénél.  Egyre többen figyelnek tudatosan a vízfogyasztásra, ide tartoznak olyan gyakorlati dolgok is, hogy csöpög e a csap vagy folyik e a WC, folyó vízben mosogatunk e vagy sem, elzárjuk e a csapot, miközben fogat mosunk vagy akár kétszer is meggondoljuk elindítjuk e a mosogatógépet szinte üresen.

Akár az autómosás is történhet tudatosan, hogy nem csak beállok az első mosóba, ami épp szembe jön velem, hanem olyat választok, ahol figyelnek a vízfogyasztásra, hiszen manapság elérhető olyan technológia, ami lehetővé teszi az autó tisztítását egyetlen pohárnyi víz felhasználásával!

Ezekre az apróságokra való kis odafigyeléssel több tíz vagy akár több száz liter vizet is megspórolhatunk.

"A víz érték! Becsüld meg!"

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy!"  Antoine de Saint-Exupéry

Forrás: Google, Pinterest

süti beállítások módosítása