Magunkért - Másokért - Egymásért

Naturalness

Naturalness

Április 7. - Az egészség világnapja

Az alma

2021. április 07. - Naturalness

apple_health_benefits_for_skin.jpeg

"Minden nap egy alma az orvost távol tartja!" Szerintem mindannyian hallottuk már ezt a népi bölcsességet. Az almának az ókor óta ismerik egészségmegőrző hatásait, de bármilyen gyümölcsöt vagy épp zöldséget nézünk is, mindegyiknek megvan a maga, szervezetre gyakorolt jótékony hatása. Április 7. - Az egészség világnapja.

1948. április 7-e. Ezen a napon kezdte meg működését az ENSZ szakosított intézményeként az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. Minden évben ezen a napon tartjuk az egészség, egészségügy világnapját is. A WHO elkötelezett azon célja mellett, hogy mindenkinek, mindenhol megvalósíthassa az egészséghez való jogát. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy olyan helyen élhetünk, ahol nincs ivóvíz hiány, megfelelő mennyiségű és változatos zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk.

Saját magunk tehetünk a legtöbbet Önmagunkért. 

Ha már alma, a kisfiam imádja, mindennap eszik egyet vagy kettőt és szerencsére jobban örül neki, mint egy csokoládénak. Bár ez az ő esetében minden gyümölcsről elmondható. 

Az alma rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint A-, B- vagy C-vitamin, de kálium, kalcium, magnézium, jód, cink, nátrium, szelén is van benne. A gyümölcsök és zöldségek antioxidáns tartalmuk révén igen fontos szerepet játszanak rengeteg betegség kockázatának csökkentésében. Nem kivétel ez alól az alma sem, mert a benne megtalálható antioxidánsok jótékonyan hatnak az egészségünkre, erősítik az immunrendszerünket , gyulladáscsökkentő- és rákmegelőző hatással is rendelkeznek.

Érdekesség, hogy kanadai kutatások megállapították, hogy a piros almák antioxidáns tartalma magasabb, mint a többi almáé, így egészségesebb is. 

Az almának igen magas a rosttartalma, ezért jótékonyan hat az emésztésre. Tartalmaz pektint, ami javítja az anyagcserét, savtartalma pedig segít az emésztési folyamatokban. Az alma igen jó "orvosság" hasmenés esetére is, így én ilyen esetekben a főtt krumpli mellé szoktam almát is adni a fiamnak. Ugyanúgy a pektin javára írható, hogy segít csökkenteni a magas koleszterinszintet. Mivel tartalmaz káliumot kedvezően hat a magas vérnyomásra is, de segítik csökkenteni a vesekő- és  húgysavképződést is. Savtartalmának köszönhetően pedig segít megelőzni a fogszuvasodást és hatékony a fogak elszíneződése ellen is. 

A pektin nem csak az anyagcserén és a magas koleszterinszinten segít, de a teltségérzet is ennek köszönhető, továbbá csökkenti a cukor felszívódását, de a méregtelenítést is támogatja. Cukorbetegeknek viszont figyelni kell a mennyiségre, ha almáról van szó. 

Mi leginkább nyersen és héjával együtt fogyasztjuk, mert az almahéja is tartalmaz hasznos vegyületeket. 

Nem csak az alma, de az összes gyümölcs és zöldség is rendkívül jótékony hatással van az egészségükre. Nem csak vitamin, de antioxidáns tartalmuk is magas. Fontos, hogyha tehetjük akár napi háromszor is fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt is, részesítjük előnyben az idénynek megfelelőt és frisset. Mindig alaposan mossuk meg őket, de ha nem muszáj ne hámozzuk meg, mert nem csak az almahéja tartalmas értékes vitaminokat.

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is megfelelő tápanyag tartalommal bírnak, így ha nem tudjuk időben elfogyasztani őket, akkor ez is megoldás arra, hogy ne menjen kárba. Édesség helyett is nagyon jó alternatíva, így ha nassolni támad kedvem személy szerint répát szoktam pucolni és azt eszem, így viszont mindenki más is eszik belőle, a kisfiam és a férjem is, ami örömmel tölt el. 

Mivel a kisfiam egészsége számomra mindennél többet ér, így a gyümölcsök és zöldségek megszerettetése teljesen tudatosan történt az ő esetében, a hozzátáplálás óta rendszeresen fogyasztja őket, szerencsére imádja is mindet. Persze szívesebben meg is veszem őket neki, mint a különböző, össze vissza csokoládékat, édességeket.

Én is próbálok még jobban figyelni a fogyasztásukra, elkészítésükre, ami igen csak tudatosan történt mikor elkezdtem és nem kis erőfeszítésembe került, de ma már nem telhet el úgy nap, hogy ne egyek zöldséget és gyümölcsöt. 

Javaslom nektek is, hogy amennyire a lehetőségeitek engedik, fogyasszátok őket, mert csak pozitív hatásokat fogtok tapasztalni. Figyeljetek oda az egészségetekre, mert ha az nincs, semmi nincs.

"Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi." Arthur Schopenhauer

Forrás: Google, Pinterest

 

süti beállítások módosítása