Magunkért - Másokért - Egymásért

Naturalness

Naturalness

Zero Waste I.

"Nulla hulladék"

2021. március 22. - Naturalness

 fabfudge_from_zero_to_hero.jpeg

Zero Waste. Manapság egyre gyakrabban hallani ezt a kifejezést. Sokan most ismerkednek vele és vannak, akik már szakértői a témának. Egyre több emberhez jut el, egyre többet hallani és olvasni, mégis vannak, akik semmit nem tudnak róla, egyáltalán nem is ismerik. Ebben a bejegyzésben erről az életformáról szeretnék írni.

A kifejezést szó szerint úgy lehetne lefordítani, hogy "nulla hulladék", pontosabb fordításban hulladékmentes, szemétmentes életmódot, háztartást jelent. Mint már említettem, egyre többen ismerik, használják, sokan próbálnak erre az életmódra törekedni részben vagy akár teljesen. 

A célja, hogy az emberek minél kevesebb szemetet termeljenek, ne pazaroljanak, újrahasznosítsanak.

Fontos, hogyha erre az életmódra törekszel, hogy visszaszorítsd a vásárlásokat, ne a fogyasztási cikkek és tárgyak határozzák meg az életed. 

Hulladékot mindig is termeltek az emberek, mindig jelen volt valamilyen formában. Kezdetben, amikor a Föld lakói még természetközelben éltek főként természetes hulladékot termeltek, aminek volt esélye újrahasznosulni. Majd elkezdtek kialakulni települések, városok és a társadalom egyre inkább nem foglalkozott a szeméttel, kidobáltak mindent, ami már felesleges volt számukra. A középkorban a hulladékkal semmit sem törődtek, ekkor még a szennyvíznek sem volt megfelelő elvezetése, így mindent csak a csatornákba, utcákra öntöttek, dobáltak. Ennek következménye az volt, hogy a mocsok és bűz mindenhol jelen lett, majd elkezdtek járványok pusztítani, legismertebb, ezért kialakuló betegség a pestis volt.

Mikor felismerték az összefüggéseket, akkor kezdett az emberiség gondolkodni a hulladék kezeléséről. Így kezdődött a szeméttelepek kialakulása a településeken kívül, idővel megjelent a szelektív hulladékgyűjtés fogalma, majd kialakult a biztonságos szemétkezelés is.

Persze mindez nagyon hosszú időbe telt, nem egyik napról a másikra történt. Manapság is vannak problémák a szemét kezelésével, főként az olyan hulladékok okoznak gondot, amik hosszú évekig, évtizedekig nem vagy egyáltalán nem képesek lebomlani. Fontos megjegyezni, hogy az emberiség manapság jelentősen több szemetet termel, mint az előző századokban és sokkal károsabbak is a Földre nézve.

Megemlíthetjük itt a PET palackokat, amik ugyan újrahasznosíthatók, de ha kikerülnek a környezetbe 500-1000 év szükséges a lebomlásukhoz, miközben szennyezik a talajt, a növény-és állatvilágot és a vizeket. De beszélhetnénk itt a nejlonzacskókról vagy akár a konzervdobozokról is. Ezek miatt is fontos, hogy ne az erdőben és más, elhagyatott helyeken dobáljuk ki a szemetünket, hanem  használjuk például a szelektív hulladékgyűjtőket, nyilván rendeltetésüknek megfelelően! Beszélhetnénk ennek okán arról is, hogy ezeket a termékeket hogyan állítják elő, mi szükséges hozzájuk és miért lenne fontos ezek helyett is alternatív megoldás. A PET palack esetében ilyenek az üvegkulacsok, amik újratölthetők.

A Zero Waste egy hosszú távú megoldást jelent erre a problémára, kifejezetten az újrahasznosítás, újra felhasználás jegyében. A leghatékonyabb megoldásokat keresi a hulladékgazdálkodás tekintetében, hulladéktermelés helyett az újrahasznosításra helyezi a hangsúlyt.

A Zero Waste Nemzetközi Szövetség úgy fogalmazta meg ezt a kifejezést:

A Zero Waste egy etikus, gazdaságos és hatékony, egy szebb jövőt vizionáló cél, mely segíti az embereket az életmódjuk és szokásaik megváltoztatásában, hogy azok egy fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozzanak. E szerint minden termék az elhasználódása után újrahasznosítható.

Az életmód 5 alappillére épül, melyek a következők:

  • Refuse - Utasítsd el
  • Reduce - Csökkents
  • Reuse - Újrafelhasználás
  • Recycle - Újrahasznosítás
  • Rot - Komposztálás

Én is most kezdtem lépéseket tenni efelé az életszemlélet felé és most ismerkedem vele jobban. Elkezdtem olvasni a témában, apró lépésekkel haladok a változás felé. Sajnos nem lehet egyik napról a másikra teljesen átváltoztatni egy életmódot-és felfogást, de hiszem hogy kis lépésekkel, szakaszosan haladva is el lehet érni a kívánt eredményt és minden apró lépés számít.

"Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük"    Zig Ziglar

Szeretnéd tudni mikor és ki használta először ezt a szókapcsolatot? Hogyan alakult át az évtizedek során ez a felfogás? Részletesen olvasnál az 5 alappillérről is? Szeretnél te is többet tenni a környezetedért? Többet között ezekkel is foglalkozni fogok a következő bejegyzéseimben. 

Tarts velem és tegyük meg együtt az első lépéseket egy fenntarthatóbb jövőért. :)

 

Forrás: Google, Pinterest 

süti beállítások módosítása